E-mail: hi@familyfully.com

Thor

”Du är ovärdig dessa världar! Ovärdig din titel! Du är ovärdig! Av de nära och kära du har svikit. Jag tar nu ifrån dig din makt. I min fars och hans fars namn tidigare, jag, Odin Allfather, kastade ut dig!”
―Odin till Thor

Thor är en superhjältefilm från 2011, baserad på Marvel Comics-superhjälten med samma namn. Det är den fjärde filmen i Marvel Cinematic Universe och den fjärde delen av Phase One. Filmen släpptes den 27 april 2011 internationellt och den 6 maj 2011 i USA.

Filmen är regisserad av Kenneth Branagh och med Chris Hemsworth som Thor, Natalie Portman som Jane Foster, Tom Hiddleston som Loki, Stellan Skarsgård som Erik Selvig, Colm Feore som Laufey, Ray Stevenson som Volstagg, Idris Elba som Heimdall, Kat Dennings som Darcy Lewis med Rene Russo som Frigga och Anthony Hopkins som Odin. Filmen skapade tre uppföljare: Thor: The Dark World 2013, Thor: Ragnarok 2017 och Thor: Love and Thunder 2022.

Synopsis
Som sonen av Odin, kung av de nordiska gudarna, kommer Tor snart att ärva Asgards tron från sin åldrande far. Men dagen då han ska krönas, reagerar Thor med brutalitet när gudarnas fiender, Frostjättarna, går in i palatset i strid med deras fördrag. Som straff förvisar Oden Thor till jorden. Medan Loke, Thors bror, planerar ofog i Asgard, står Thor, nu fråntagen sina krafter, inför sitt största hot.

Intrig
Två fysiker, Jane Foster och Erik Selvig , och Darcy Lewis, en praktikant, är i New Mexicos öken och arbetar från skåpbilen medan de forskar om ett fenomen av norrskenstyp. Plötsligt utvecklas en stor tornado/blixtstorm och de kör mot den för att undersöka. Skåpbilen träffar en man inifrån malströmmen och de stannar. De hittar en man, en välbyggd blondin, halvmedveten.

År 965 f.Kr. beskriver Oden en strid i Jotunheim mellan Frostjättarna och Asgardians, Jotunerna använder antikens kista för att använda vinterns kyla för att frysa och döda oskyldiga människor, och senare kommer Asgardians till undsättning. Asgardianerna vinner, tar den kraftfulla Casket of Ancient Winters i besittning och återvänder till sitt rike. En stund senare pratar Oden med sina två söner, energiske Thor och en mer eftertänksam Loke. Oden säger att de båda är värdiga men att bara en kan vara kung i Asgård.

I våra dagar. Thor, nu vuxen, förbereder sig för en ceremoni där han formellt skulle bli erkänd som kronprins. Loke tittar avundsjukt på. Innan Oden kan fullfölja tillkännagivandet känner han närvaron av inkräktare. Tre frostjättar infiltrerar de säkra rummen som håller kistan. Men förstöraren dyker upp och stoppar inkräktarna från att återta kistan och dödar alla tre. När han undersöker kvarlevorna verkar Oden lugn, men Thor är arg och vill attackera. Odin håller inte med.

Thor samlar Loke och hans nära vänner, Volstagg, Fandral, Hogun och Sif, och de rider ut till Bifrostbron. Heimdall låter dem passera och de sex transporteras till Frostjättarnas domän, Jotunheim, en frusen, sönderfallande ödemark. De konfronterar Laufey som hånar de asgardiska krigarna. Fler frostjättar omger de sex när Laufey ger dem chansen att lämna dem i fred. Loke lyckas övertala sin bror att acceptera erbjudandet och de förbereder sig för att ge sig av. Thor reagerar dock fräckt på en frostjättes förolämpning och en strid börjar. Under striden upplever Loke en ovanlig reaktion när han berörs av en Frost Jätte.

Laufey släpper en Frost Beast och Asgardians drar sig tillbaka till Bifrost. Thor dödar odjuret men återigen är teamet omringat och saker och ting ser desperata ut. Odin anländer och ingriper för att rädda krigarna, ber Laufey om ursäkt för intrånget och försöker återinföra freden, men Laufey säger att de är bortom förnuftet, att Frostjättarna nu är i krig med Asgard. Han försöker hugga Odin, som spränger Laufey tillbaka och tar hem de unga asgardierna.

Tillbaka vid Asgard-sidan av portalen låter Odin de fyra vännerna gå och konfronterar Thor och Loke. Oden är rasande över att Thor har dragit tillbaka Asgard i kriget och säger till Thor att han inte är lämplig att vara kung. Loke försöker lugna sin far men tystas snabbt. Odin berövar Thor hans krafter, förvisar honom till jorden och skickar hans hammare, Mjølnir, efter honom några sekunder senare och säger: “Var och en som håller denna hammare, om han är värdig, ska äga Thors kraft.”

På jorden träffas Thor omedelbart av Fosters skåpbil när de kör in i stormen han kom ur. Thor börjar svagt ifrågasätta var han är och blir aggressiv till den grad att Lewis tar honom och slår ut honom. De tre forskarna lastar honom i sin skåpbil och tar honom till sjukhuset. Än en gång börjar han slåss när han vaknar och han blir så småningom lugnad. Selvig försöker få Foster att lämna honom och säger att han är någon sorts nöt, men hon är nyfiken och attraherad av honom.

När forskarna återvänder till sin utpost i stan upptäcker de att SHIELD konfiskerar alla deras utrustning och forskning i samband med den senaste tidens atmosfäriska störningar, och utseendet på Thors hammare. Osäker på vad de ska göra går trion tillbaka till sjukhuset men Thor har rymt. När de kör iväg i skåpbilen slår de den asgardiska mannen igen och slår ut honom, men den här gången tar de honom med sig. Foster ger honom civila kläder som tillhörde hennes ex-pojkvän. Efter att ha hört lokalbefolkningen diskutera en satellitkrasch 50 miles rakt västerut, bestämmer sig Thor för att åka dit, och återigen försöker Selvig få Foster att lämna honom ifred. Thor går runt i staden och försöker få tag i en häst i en djuraffär. Foster dyker upp och ger honom en skjuts och de två beger sig västerut i skåpbilen.

Vid satellitkraschplatsen har en skara lokala stadsbor samlats; folk festar och försöker lyfta hammaren från kratern. Senare anländer SHIELD och tar över platsen och sätter upp ett tillfälligt läger för att studera hammaren. Efter mörkrets inbrott anländer Foster och Thor till platsen. Thor infiltrerar lägret medan Foster kryper i säkerhet. Efter att ha misshandlat många agenter och blivit måltavla av Clint Barton når Thor till slut hammaren men kan inte lyfta den. Han tjuter över sin maktlöshet och faller till marken, utan att slåss när SHIELD-agenter närmar sig och tar honom.

På Asgard börjar Thors fyra vänner misstänka att Loke hade något med Thors förvisning att göra. Loke inser att han inte är en ren Asgardian och Oden erkänner att Loke togs från Jotunheim som spädbarn och uppfostrades som sin egen. Loke är förvirrad och arg när Oden hamnar i ett komaliknande tillstånd som kallas “Odinsömnen”, vilket gör att Loke blir tillförordnad kung.

Tillbaka på jorden ifrågasätter Phil Coulson Thor, och när han lämnar honom ensam kortvarigt , Loke dyker upp i rummet. Loke berättar för Thor att Oden är död och att han inte kan komma tillbaka till Asgård, vilket gör Thor förtvivlad. Selvig, med ett falskt körkort, anländer och ljuger för SHIELD-agenterna och berättar att Thor är Fosters exman och är påverkad av steroider. Coulson låter Selvig ta Thor, som i smyg tar tag i Fosters anteckningsbok på vägen ut. Tillbaka i stan tar Selvig Thor ut på en drink, och försöker nu övertyga Thor att lämna Foster ensam på grund av de komplikationer han har och skulle fortsätta att orsaka henne. De två tuffar pannmakare och binder. Thor tar med sig den berusade Selvig till Fosters trailer. Thor och Foster går ut för att titta på stjärnorna, och Thor förklarar de nio rikena och Bifrostbron för henne. Hon tror att bron är det teoretiska Einstein-Rosen-brons maskhål, precis samma som hon har forskat på.

Loki fryser Heimdall och använder Bifrost för att träffa Laufey. Det avslöjas att Loke var den som släppte in Frostjättarna i Asgard för att försöka hämta kistan under Thors kröning. Han gör ett avtal med Laufey att han ska släppa in dem i Asgård igen för att döda Oden och få deras kista, och i gengäld kommer de att återvända hem i fred. Loke befaller sedan Jagaren att gå till jorden och döda Thor.

Förstöraren anländer till New Mexicos öken och börjar spränga allt med en värmestråle. Thor och de tre forskarna försöker få bort alla på ett säkert sätt. Thor konfronterar förstöraren och ber Loke, som kan se och höra vad som pågår från Asgard, att lämna människorna ifred i utbyte mot sig själv. Förstöraren ger Thor en elak backhandsmäll och får honom att ramla, tydligen död. Jane springer till kroppen i tårar. Thors osjälviska skyddshandling visar dock att han är värdig att återigen använda Mjølnir, som frigör sig från kratern och återgår till Thors hand. Han är återställd till fullt liv och kraft och återigen försedd i sin röda cape och rustning. Han besegrar lätt Destroyer och försöker återvända till Asgard och lovar Foster att han kommer tillbaka.

Frostjättarna invaderar Asgard genom portalen och går förbi den frusna Heimdall. Laufey går till Odens sängkammare och när han förbereder sig för att döda den nordiska guden, dödar Loke Laufey för att framstå som hjälten. Fastän han är frusen är Heimdall vid medvetande och lyckas ta sig loss och för Thor tillbaka till Asgård. Thor flyger snabbt för att slåss mot Frostjättarna. Loke går till Himinbjorg och sätter upp bron för att förstöra isplaneten Jotunheim. Thor försöker stoppa honom och de två engagerar sig i strid. Thor immobiliserar Loke med Mjølnir och börjar förstöra Regnbågsbron för att stoppa portalen. När bron splittras faller de två bröderna ut i rymden men Odin anländer och fångar Thor, som håller i Lokis stav. Loke erkänner sig besegrad och låter sig falla och försvinner in i tomrummet.

Allt verkar återgå till det normala på Asgård, även om Oden är ledsen över händelseförloppet. Thor sörjer sin bror och saknar Jane Foster, som han inte kan besöka med Bifrosten som nu är förstörd. Men Heimdall, som tittar ut över den avskurna kanten av Regnbågsbron, försäkrar honom att Foster letar efter honom. Tillbaka på jorden är Foster i ett nytt labb med ny utrustning, nu assisterad av SHIELD. Efteråt har Selvig förts till Joint Dark Energy Mission Facility där han träffar Nick Fury. Fury visar honom Tesseracten i en portfölj, som han säger kan vara en källa till obegränsad makt. Loke dyker upp i en reflektion, osynlig för Selvig och Fury, och säger “Ja, jag antar att det är värt en titt”, vilket Selvig upprepar på grund av Lokis subtila inflytande.

Cast< /p>

 • Chris Hemsworth som Thor
 • Dakota Goyo som Young Thor
 • Natalie Portman som Doctor Jane Foster
 • Tom Hiddleston som Loki< /li>
 • Ted Allpress som Young Loki
 • Anthony Hopkins som kung Odin
 • Stellan Skarsgård som doktor Erik Selvig
 • Kat Dennings som Darcy Lewis
 • li>

 • li>
 • Clark Gregg som Agent Phil Coulson
 • Colm Feore som King Laufey
 • Idris Elba som Heimdall
 • Ray Stevenson som Volstagg
 • < li>Tadanobu Asano som Hogun

 • Joshua Dallas som Fandral
 • Jaimie Alexander som Sif
 • Rene Russo som drottning Frigga
 • < li>Adriana Barraza som Isabela Alvarez

 • Maximiliano Hernández som Agent Jasper Sitwell
 • Joshua Cox som Hailstrum
 • Joseph Gatt som Grundroth
 • Luke Massy som Raze
 • li>

 • Buddy Sosthand as Agent Delancey
 • Jamie McShane som Agent Jackson
 • Dale Godboldo som Agent Garrett
 • Patrick O’Brien Demsey som Agent Cale
 • Matt Battaglia som Pete
 • Joel McCrary som Jake
 • Isaac Kappy som Kyle
 • J. Michael Straczynski som Townie
 • Stan Lee som Stan the Man
 • Samuel L. Jackson som regissör Nick Fury (okrediterad; post-credits scen)
 • Jeremy Renner som Clint Barton/Hawkeye (okrediterad)

Utseende

Platser

 • Jorden
 • < li>Tønsberg, Norge

 • Puente Antiguo, New Mexico
 • Smith Motors
 • Isabela’s Diner
 • Puente Antiguo County Hospital
 • Djurpalatset
 • New Mexico
 • SHIELD Crater Investigation Site
 • Mojave Desert, Nevada
 • Joint Dark Energy Mission Facility
 • li> li>

 • Culver University (omnämnt)
 • Pakistan (omnämnt)
 • Tjetjenien, Ryssland (nämnt)
 • Afghanistan (nämnt)
 • < li>Sydafrika (nämns)

 • Nio riken
 • Asgard
 • Asgard Hall
 • Royal Palace of Valaskjalf
 • < li>Regnbågsbron

 • Himinbjorg
 • Odins valv
 • Jotunheim
 • Alfheim (nämnd)
 • Nornheim (men nämnts)
 • Vanaheim (nämns)
 • Nidavellir (indirekt nämnd)

Event

 • Asgard-Jotunheim-kriget
 • Slaget vid Tønsberg
 • Slaget vid Jotunheim
 • Infiltration i Odens valv
 • Attack på Jotunheim< /li>
 • Infiltration i SHIELD Kraterundersökningsplats
 • Slaget vid Puente Antiguo
 • Duell vid Rainbow Bridge

Föremål

< ul>

 • Uru
 • Mjølnir
 • Gungnir
 • Asgardian Armor
 • Winged Helmet
 • Horned Helmet< /li>
 • Hlidskjalf
 • Odens valv
 • Forntida vintrars kista
 • Fake Infinity Gauntlet
 • Stämgaffel
 • Eternal Flame
 • Warlock’s Eye
 • Livets och tidens tablett
 • Hofund
 • Sifs svärd och sköld
 • < li>Fimbuldraugr

 • Hridgandr
 • Brandrheid Undrsigr
 • Förstörare
 • Bifrost Bridge
 • Hawkeye’s Bow and Quiver
 • li> li>

 • Tesseract
 • Rymdsten
 • Myter och ledgender från hela världen
 • iPod
 • Gammastrålning (nämns )< /li>
 • Hubbles rymdteleskop (nämnt)
 • Fordon

  • Acura MDX
  • < li> Acura TL

  • Acura ZDX
  • Jeep

  Känsande arter

  • Asgardians
  • Frostjättar
  • Människor
  • Vanir
  • Dvärgar (nämnda)< /li>
  • Troll Lords (nämnda)

  Varelser

  • Asgardian Ravens
  • Hugin och Munin
  • Frostdjur
  • Asgardian Horses
  • Sleipnir
  • Skinfaxi (skildring)
  • Hrimfaxi (skildring)
  • Hundar
  • Bagare (raderad scen)
  • Katter (nämnda)
  • Hästar (nämnda)
  • Oxar (nämnt)
  • Fasaner (nämnt)
  • Svin (nämnd)

  Organisationer

  • Asgardian Royal Family
  • Warriors Three
  • Einherjar
  • SHIELD
  • Projekt PEGASUS
  • 7- Elva
  • USA Today
  • SWORD (nämns; raderad scen)

  Nämnd

  • Bor
  • Buri
  • Donald Blake
  • Tony Stark
  • Bruce Banner
  • Hank Pym
  • Jane Fosters far
  • Balder
  • < li>Donar

  • De som sitter ovanför i skuggan
  • Jupiter
  • Jackie Chan
  • Xena
  • Robin Hood
  • Arthur C. Clarke
  • RadioShack

  Musik
  Thor (ljudspår)
  Låttitel – Artist – Plats(er)
  Destructo – Hi-Finesse – Teaser Trailer.
  I Can Help – Billy Swan – Lastbilschaufförerna försöker ta bort Mjølnir från kratern.
  Walk – Foo Fighters – Thor och Erik Till och med dricka tillsammans i en bar. Sluttexter.

  Konsulten
  Blu-ray-släppet av Thor inkluderade den första Marvel One-Shot som heter The Consultant. Kortfilmen förklarade Tony Starks framträdande i The Incredible Hulk. Den ses efter huvudhändelserna i Thor och under finalhändelserna i The Incredible Hulk.

  E-mail: hi@familyfully.com