E-mail: hi@familyfully.com

London Film Festival Review: Disneys “Ron’s Gone Wrong”

Ett ensamt barn hittar en robotvän i Rons Gone Wrong, en animerad familjefilm från Disney som har premiär på London Film Festival. En förtjusande blandning av jordnära värderingar och sci-fi-koncept, det tar ett cyniskt svep på sociala mediekulturer samtidigt som det ger karaktärer att bry sig om. Chefen för dessa är Barney Pudowski (röst av Jack Dylan Grazer), ett blygt barn som uppfostras av sin änklings pappa Graham (Ed Helms) och invandrade farmor Donka (Olivia Colman).

Barney ignoreras vanligtvis av andra barn i skolan: de är för upptagna av sina AI-sidekicks som kallas B*Bots. Dessa är söta, äggformade robothusdjur – ungefär lika stora som en katt eller liten hund – som är anslutna till internet och kan ändra färg och karaktär för att passa sina ägares behov. Deras syfte är att hitta vänner och koppla människor till varandra. Varje barn profileras enbart av sin onlinenärvaro, så om de “gillar” ett band eller ett TV-program online, får de en varning när de är nära någon med gemensam grund.

Det är en smart visualiserad förlängning av den nuvarande cyberkulturen, på många sätt bara något överdriven. Och det driver en enorm kil mellan Ron och hans klasskamrater, som alla har föräldrar som vill och kan köpa dem B*Bots. När Ron äntligen får sin egen B*Bot, Ron (Zach Galifianakis), fungerar den fel – men dess brister kan bara göra den unikt användbar.

Och så, som många andra gymnasiefilmer, är Rons Gone Wrong utforskar privilegier och popularitet ur perspektivet av en hjälte som har svårt att få vänner. Det finns mycket att framkalla sympati: han är mobbad, till att börja med. Och det finns också ett ljuvt band som utvecklas mellan pojke och bot, som minns allt från ET till Kes.

Även om inte alla gags landar, är filmen ofta skrattande rolig, oavsett om Donka kraschar runt. köket eller skolkamraten Savannah (Kylie Cantrall) förkroppsligar allt som är fel i vår “liknande”-besatta värld. Tack till filmens författare, dock att karaktärer som Savannah inte bara är endimensionella troper; i slutändan drar historien tillbaka lagren hos flera barn till en hjärtvärmande effekt.

Den obestridda skurken här är Andrew Morris (Rob Delaney), en av de bästa hundarna på Bubble, företaget som säljer B*Bots. Han kontrasteras lite för tydligt av Marc (Justice Smith), den ungdomliga och välmenande B*Bot-skaparen som representerar den goda sidan av sociala medier.

Ron’s Gone Wrong försöker i slutändan få sin kaka och äta det är det, men det är kanske det mest realistiska sättet som en Disney-film som predikar att leva utanför nätet förmodligen inte kommer att tvätta sig i dessa dagar. En för hela familjen – lägg bara bort dina mobiltelefoner först. Disney släpper filmen 20th Century Studios den 22 oktober i USA

E-mail: hi@familyfully.com