E-mail: hi@familyfully.com

Blir röd

“Att växa upp är ett odjur.”
―Tagline
Turning Red (även känd som Red i vissa länder) är en amerikansk datoranimerad fantasi från 2022 komedifilm producerad av Pixar Animation Studios och distribuerad av Walt Disney Studios Motion Pictures. Den är regisserad av Domee Shi i hennes långfilmsdebut, från ett manus skrivet av henne själv och Julia Cho. I filmen spelar rösterna Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Maitreyi Ramakrishnan, Hyein Park, Orion Lee, Wai Ching Ho, Tristan Allerick Chen och James Hong. Det är den första Pixar-filmen som enbart regisseras av en kvinna, den första som utspelar sig i Kanada och den andra med en asiatisk huvudkaraktär efter Up. Filmen är Pixars 25:e långfilm.

Utvecklingen av Turning Red började 2018 när Shi presenterade idén för Pixar för första gången i oktober 2017. Turning Red hade premiär i London, England på Everyman Borough Yards den 21 februari, 2022, och släpptes på Disney+ i länder där tjänsten är tillgänglig den 11 mars 2022, tillsammans med en samtidig begränsad uppvisning på El Capitan Theatre. Den kommer att släppas på bio i länder utan streamingtjänsten. Den var avsedd för världsomspännande biopremiär, men ytterligare covid-19-pandemiavbrott på grund av den snabba spridningen av Omicron-varianten resulterade i förändringen. Filmen fick kritik med beröm för sin historia, humor, bilder, animation, röstbesättning och användning av kultur.

Synopsis
Disney och Pixar’s Turning Red introducerar Mei Lee, en självsäker, tråkig trettonåring som slits mellan sin mammas plikttrogna dotter och tonårens kaos. Hennes skyddande, om inte lite överlägsna mamma, Ming, är aldrig långt ifrån sin dotter – en olycklig verklighet för tonåringen. Och som om det inte vore nog med förändringar i hennes intressen, relationer och kropp, närhelst hon blir för upphetsad “poofar” hon till en jätteröd panda!

Intrig
I april 2002 är Meilin “Mei” Lee en överpresterande som precis fyllt 13 år och anser sig vara perfekt; efter att ha bemästrat sina klasser som A+-elev, samlat en nära klick likasinnade vänner som består av kallsinnade Miriam, deadpan Priya och intensiva Abby, och är hängiven hennes familjetempel som hedrar hennes förfader Sun Yee, en djurälskare . Mei och hennes vänner är besatta av det senaste pojkbandet 4*Town som kommer till Toronto den 18 maj, enligt Abby. När flickorna kommer hem från skolan går de förbi en närbutik och spionerar på den 17-åriga kontoristen Devon. Medan Meis vänner tycker att han är attraktiv, förringar Mei själv det och förpassar ett tillfälle att gå ut på karaoke med sina vänner så att hon kan återvända hem för att hjälpa sin mamma, Ming, att städa templet. Hennes vänner är förstående, men tror att hon är “hjärntvättad”.

Mei anländer till templet där hon samtalar med lokalbefolkningen och träffar Ming och hennes mer avslappnade pappa Jin. Ming förväntar sig mycket av Mei och, trots att hon älskar henne innerligt, sätter hon stor press på henne. De öppnar templet för turister och efteråt återvänder Mei till sina studier. Medan hon gör sina läxor börjar Mei dagdrömma och rita bilder av Devon och blir romantiskt besatt av honom. Hon försöker dölja sin journal när Ming kommer in för att kolla efter henne, men när hon hittar journalen överreagerar hon och antar att Devon försökte locka henne. Hon kör henne med tvång till närbutiken för att konfrontera Devon och säger åt henne att hålla sig borta från Ming medan hon viftar med sina teckningar till honom; lockar uppmärksamhet från åskådare inklusive Meis mobbande klasskamrat Tyler. Trots att hon är arg och förödmjukad döljer Mei sina känslor för sin mamma.

Senare på natten får Mei en mardröm som involverar röda pandor och vaknar på morgonen och upptäcker att hon har förvandlats till en jätte. Hon gömmer sig i badrummet för sina föräldrar; kräver att de inte kommer in. Men Ming, som blandar ihop sina utrop som ett resultat av menstruation, erbjuder sina bindor. Ming blir distraherad tillräckligt länge för att Mei ska kunna återvända till sitt rum där hon får veta att när hon blir lugn återgår hon till det normala, även om hennes en gång korpsvarta hår nu har blivit ljust orange-rött; tvingar henne att bära en röd mössa. Mei har ett stoiskt ansikte när Ming släpper av henne i skolan och återförenas med sina vänner som informerar henne om att Tyler har spridit händelsen i närbutiken över hela skolan. Trots Meis ilska kämpar hon för att gömma pandan.

I mattelektionen blir Miriam orolig för Mei och påpekar att hennes mamma är utanför och spionerar på dem. Ming hamnar i ett slagsmål med skolans säkerhetsvakt när alla elever och Mr. Kieslowski, matematikläraren, ser hur kaoset utvecklas. När Ming avslöjar att hon kom för att lämna några dynor exploderar Mei till slut i en röd panda. Ming ser vad som har hänt med hennes dotter och Mei flyr innan någon annan kan se henne. Mei springer genom gatorna och orsakar förstörelse, men upptäcker också att hennes reflexer är något förhöjda. När Ming återvänder till sitt rum i tårar försöker Ming trösta henne, bara för att Jin ska komma in och av misstag utbrista “Det har redan hänt!?” ; tvingade Ming och Jin att avslöja sin familjehistoria.

När Sun Yees man gick för att slåss i ett krig bad hon gudarna att ge henne makt att skydda hennes döttrar. Under en röd måne fick hon förmågan att förvandla sig till en jätteröd panda och lyckades skydda sitt hem. Sedan dess har hon fört över denna förmåga till sina döttrar där den har varit en del av deras historia sedan dess. Mei är upprörd, men Ming avslöjar att det finns ett botemedel. Under nästa röda måne, som kommer att vara den 25 maj, kommer de att utföra en ritual för att omsluta kraften hos pandan, som för Ming är en medaljong hon bär runt halsen. Hon varnar henne dock för att ju mer hon förvandlas, desto svårare blir det att omsluta kraften och säger åt henne att inte förvandla sig.

Nästa dag gömmer sig Mei i sitt rum och försöker kontrollera sina krafter när hon hör hennes vänner utanför hennes fönster. Hon avslöjar sig av misstag för dem och drar in dem i sitt rum samtidigt som hon försöker hålla dem tysta. Hennes vänner är chockade men roade av hennes nya utseende. Upprörd över att 4*Town kommer före ceremonin tappar Mei allt hopp tills hennes vänner går in i en improviserad acapellaversion av “Nobody Like U”. När hon inser att hennes vänner älskar henne oavsett vad, återgår Mei till det normala och upptäcker att hon är kapabel att kontrollera sina förvandlingar oavsett hennes känslomässiga tillstånd. Hon tackar dem och låter sina föräldrar utmana henne att testa hennes känslor. Ming och Jin är imponerade, men när Mei ber att få gå och se 4*Town på konsert säger de nej, eller snarare bara Ming. Efter att Mei lämnar uppgiven, får Ming ett samtal från sin mamma, Wu, som såg Meis framfart på nyheterna och har bestämt sig för att komma över för att kolla upp henne, till stor oro för henne.

I skolan under dodgeballträning , alla fyra flickorna avslöjar att de inte kunde övertyga sina föräldrar att skaffa biljetter till dem eftersom de är dyra. När Tyler börjar håna Mei efter att de märker att Ming spionerar på dem, använder Mei argt sina pandakrafter för att kasta bollen så hårt att den krossar ett fönster. Meis vänner tar henne till badrummet där hon beklagar det faktum att hennes mamma alltid pressar henne att vara “perfekta lilla Mei Mei” och att hon vill bli fri. Medan Abby försöker komma på en lösning för att få pengar till biljetter, övertygar Abby Mei att förvandla sig igen. En tjej som heter Stacy, tillsammans med sina vänner, går in i badrummet och fångar Mei i sin röda pandaform. Efter att ha sett henne tidigare är Stacy istället kär i sitt bedårande utseende. Flickorna får då idén att använda Meis röda panda-formulär för att tjäna pengar på sina klasskamrater och på så sätt få de medel som krävs för att få biljetter. Mei döljer sina personliga framträdanden som den röda pandan för sina föräldrar genom att låtsas gå på en idrottsträning.

Medan Tyler gör mer prylar av den röda pandan, vänder sig Tyler privat till Mei och erbjuder sig att betala henne 200 dollar för henne att dyker upp på hans födelsedagsfest, det exakta beloppet som behövs för att alla fyra tjejer ska komma in på konserten, och går motvilligt med. Strax innan Mei ska åka till Tylers hus anländer farmor Wu och mostrar och håller kvar henne från festen. Efteråt försöker Mei gå ut genom fönstret, men blir stoppad av mormor Wu som berättar hur farlig den röda pandan är och antyder att ärret över hennes öga kom från Ming när hon förvandlades. Mei lyckas äntligen fly, men slår ner ett foto på sig själv och sin mamma.

Mei kommer äntligen till festen, i en billig röd pandadräkt och erkänner för sina vänner att hon är rädd för att förvandla sig igen efter vad hon just lärt sig. Efter att ha insett att hon skulle göra sina vänner besvikna, ger Mei till slut efter och förvandlar sig; gör Tylers fest till en framgång. Väl hemma kommer Ming in i Meis sovrum och ser det nedbrutna fotot och upptäcker de röda pandavarorna och hennes flykt. Medan de kopplar av med sina vänner hör tjejerna via radion att 4*Town kommer till Toronto den 25 maj, samma dag som den röda månen. Det visar sig att Abby misstolkade schemat och att de skulle vara med i “Toledo” den 18 maj. Nyheten gör Mei upprörd och hon förvandlas. När Tyler argt kräver att hon ska komma ner och ge de andra barnen skjuts, attackerar Mei honom precis när Ming kommer för att bevittna det.

Alla barnen skickas hem när Tylers föräldrar skäller ut Mei för att ha attackerat deras son. Ming anklagar Meis vänner för att ha påverkat henne, men när de försöker förklara sig själva är Mei för rädd för att försvara dem. När Ming tar hem Mei, tappar hon sitt digitala husdjur bakom sig. Hon återvänder till sitt rum ledsen och uppgiven. När hon städar källaren, stöter Jin på en videokamera som Mei använde för att filma videor med sina vänner medan hon använde sin pandaförvandling. Han går fram till henne och berättar att han bara såg Ming förvandlas en gång när hon hamnade i ett gräl med sin mamma. Anledningen var på grund av honom eftersom Wu ogillade honom, därav varför Ming gav Wu detta ärr. Han säger till henne att hon borde acceptera vem hon verkligen är.

Den 25 maj går Miriam, Priya och Abby till konserten själva medan Mei stannar hemma med sin familj för att utföra ritualen med sin granne Mr. . Gao, som tydligen var en shaman vid sidan om. Kvinnorna skanderar när Meis själ beger sig till ett andligt rike där hon möter Sun Yee som håller i en spegel som hon måste gå in i för att ta bort kraften. Men medan hon går igenom det, börjar hon minnas hur mycket att vara en röd panda har förändrat hennes liv och vägrar att bli botad. Ritualen misslyckas och Mei studsar glatt iväg till konserten i sin röda pandaform. Ming, arg över att hennes dotter skulle göra detta och krossa hennes medaljong, börjar förvandlas till en röd panda.

Mei kommer till konserten och återförenas med sina vänner som fortfarande är upprörda över henne. Men Mei märker att Miriam har hållit ett öga på sitt digitala husdjur och de gör upp. Tyler anländer och visar sig vara ett fan av 4*Town, och tjejerna omfamnar honom i sin vänkrets och lämnar honom generad. 4*Town kommer ut och är allt som vännerna ville att de skulle vara, men konserten avbryts plötsligt av Ming i sin pandaform som har vuxit till Kaiju-storlek och kräver att få veta var Mei är. Alla flyr konserten när Ming tar tag i Mei och tuktar henne för att hon inte lydde henne och var upprorisk. Mei erkänner att hon gillar den hon är och avslöjar att hennes vänner aldrig var fel för hennes beslut; ånger här vidare. Under kampen slår Mei dock ut Ming av misstag.

Meis familj och Mr. Gao anländer för att slutföra ritualen innan den röda månen är borta och ta bort deras medaljonger och hängen för att förvandlas till röda pandor och sjunga samtidigt som han hjälper Mei att ta med sin mamma in i den rituella cirkeln. Meis vänner får 4*Town att uppträda för att stärka Mei och ritualen när ett starkt ljus omsluter dem. Mei befinner sig i andevärlden igen och hittar en tonåring Ming som är ledsen och rädd för att skada sin mamma. Mei säger till henne att allt kommer att bli bra eftersom det kommer att bli bättre trots hur läskigt det är. Ming återgår till vuxen form när hon gör upp med Wu och tanterna när alla kvinnor går in i Sun Yees spegel för att ta bort sina förvandlingskrafter. Mei informerar Ming om att hon inte kommer att ta bort sina krafter eftersom hon har omfamnat sig själv för den hon verkligen är. Trots Mings oro är hon fortfarande säker nog att veta vad Mei gör.

Efter förstörelsen av SkyDome har det blivit bättre för Mei eftersom hon nu har ett bättre grepp om sina förmågor och balanserar tinningen plikter med sitt sociala liv. Fler människor besöker templet för att se Mei i sin förvandling av röda panda, och varuintäkterna går till att återuppbygga Skydome. Medan Ming fortfarande är orolig för sin dotter, respekterar hon henne mer när hon går för att vara med sina vänner.

I en scen efter krediter letar Mei efter Jin, som är nere i källaren och lyssnar på 4*Stad och omfamning av minnessakerna.

Medverkande

 • Rosalie Chiang som Mei Lee
 • Sandra Oh som Ming Lee
 • Ava Morse som Miriam Mendelsohn
 • Hyein Park som Abby Park
 • Maitreyi Ramakrishnan som Priya Mangal
 • Orion Lee som Jin Lee
 • li>
 • Wai Ching Ho som mormor Wu, Meis mormor
 • Tristan Allerick Chen som Tyler Nguyen-Baker, skolöversittaren
 • Lori Tan Chinn som moster Chen, Meis faster< /li>
 • Mia Tagano som Lily, Meis andra faster
 • Sherry Cola som Helen, Meis tredje faster
 • Lillian Lim som moster Ping, Meis 4:e faster
 • < li>James Hong som Mr. Gao, en lokal äldste

 • Ledamöterna i 4*Town röstade av:
 • Jordan Fisher som Robaire
 • Finneas O’Connell som Jesse
 • < li>Topher Ngo som Aaron T.

 • Grayson Villanueva som Tae Young
 • Josh Levi som Aaron Z.
 • Sasha Roiz som Mr. Kieslowski
 • Addie Chandler som Devon, Meis hemliga förälskelse
 • Lily Sanfelippo som Stacy Frick
 • Anne-Marie som Lauren
 • Ytterligare röster< /li>
 • Evan Agos
 • Trinity Jo-Li Bliss
 • Devin Bright
 • Kimberly Brooks
 • David Jordan Chen
 • li> li>

 • Ian James Corlett
 • Juliet Donenfeld
 • Terri Douglas
 • Ellen Dubin
 • Alison Fernandez
 • Jack Fisher
 • Erin Fitzgerald
 • Lily Poon Fong-Fong
 • Hadley Gannaway
 • Kim Mai Gäst
 • < li> David Hayter

 • Karen Huie
 • Caleb Jeon
 • Arif S. Kinchen
 • Sean T. Krishnan
 • Paul Kwo
 • James Taku Leung
 • Ethan Loh
 • Lydia Look
 • Noel Mason
 • Jason Maybaum< /li >
 • Jaiden Alexander McLeod
 • Ulka Simone Mohanty
 • Iara Nemirovsky
 • Capri Oliver
 • Benjamin Plessala
 • Tsang Pui-Yee
 • Maddix Robinson
 • Zeno Robinson
 • Vivienne Rutherf ord
 • Violet Grace Schaffer
 • Mariel Sheets
 • Christian J. Simon
 • Artemis Snow
 • Sydney Thomas
 • Cheng Tse-Sing
 • Benjamin Valic
 • Shondalia White
 • li> li>

 • Cedric L. Williams – 4*town TV/Radio DJ Announcer

Reception
Medan flera kritiker gillade filmen, var många folk kritiserade filmen för att vara olämplig, till och med att filmen säger åt tittarna att inte lyda sina föräldrar. Besättningen och skådespelarna i filmen pratade så småningom om fallet. Röstskådespelaren Rosalie Chiang sa att filmen var avsedd att tilltala alla: “Det här är en film som blir myndig, alla går igenom den här förändringen”.

Trivia

 • Detta är den tredje Pixar-filmen som släpps exklusivt på Disney+ efter Soul och Luca.
 • Därmed är det också den tionde animerade filmen som släpps direkt till digital istället för att ha en teatralisk film. släpps efter covid-19-pandemin, de andra är Warner Animation Groups Scoob! (som så småningom skulle få biopremiär ett år senare),
 • Disney/Pixar’s own Soul, Paramount Animation/Nickelodeon Movies The SpongeBob Movie: Sponge on the Run (som hade biopremiär i Kanada, dock , och släpptes redan på Netflix internationellt som den andra animerade filmen att göra det i internationella länder), Sony Pictures Animation’s The Mitchells vs. the Machines (som så småningom skulle få biopremiär för en helg sju månader senare), Disney/Pixars egen Luca, Sony Pictures Animations Vivo, Boulder Medias My Little Pony: A New
 • Generation, Paramount Animation’s Rumble, och Sony Pictures Animations Hotel Transylvania: Transformania (som så småningom skulle få biopremiär över en månad senare).
 • Detta är den elfte Disney+-filmen som ursprungligen var tänkt som biopremiär, efter Noelle, Artemis Fowl, Hamilton, Magic
 • Camp, Clouds, The One and Only Ivan, Mulan, The Beatles: Get Back, Soul och Luca.
 • Detta är den fjärde Disney+ originalfilmen som får en hemvideosläpp samt en biopremiär internationellt, Mulan, Soul och Luca.
 • På grund av att Disney+ är begränsat i större delen av Europa och Asien, är följande länder där Turning Red fick en biopremiär:
 • Albanien, Bahrain, Bangladesh, Vitryssland, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kina (t. utom Hongkong och Taiwan), Kroatien, Tjeckien
 • Republiken, Egypten, Estland, Grekland, Ungern, Israel, Kenya, Lettland, Libanon, Litauen, Maldiverna, Nepal, Pakistan, Polen, Qatar,
 • Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Sri Lanka, Turkiet, Ukraina, Förenade Arabemiraten och Vietnam.
 • Filmen skulle ursprungligen också släppas i Ryssland, men släppet ställdes in på grund av den ryska invasionen av Ukraina.[3]
 • Detta är den andra Pixar-filmen som släpps i mars, efter Onward.
 • Detta är den andra Pixar-filmen på 2020-talet till produceras i bildförhållandet 1:85:1, efter Luca, och den tredje Disney-animerade filmen från 2020-talet som produceras i bildförhållandet 1:85:1, efter Luca och Encanto.
 • Denna är Domee Shis första långa Pixar-film. och hennes riktningsdebut. Hon har tidigare regisserat Disney-kortfilmen Bao från 2018.
 • Med det sagt är hon också den första asiatiska (och mer specifikt kinesiska) kvinna som regisserar en Pixar-film.
 • låten som hörs i teasern är “Larger Than Life” av Backstreet Boys.
 • Sången “It’s Gonna Be Me” av NSYNC finns med i den andra trailern.
 • Den andra Pixar film som ska regisseras av en kvinna, efter Brave.
 • Enligt Mei Lees studenttagg, och bekräftad tidigt i filmen, utspelar sig tidsperioden fram till april och maj 2002. Som sådan, kläderna som bärs av karaktärerna är baserade på mode från tidigt 2000-tal.
 • Denna film utspelar sig i Toronto, Kanada, eftersom några av de klädesplagg som Mei bär har den kanadensiska flaggans lönnlöv och en bild av CN Tower . Enligt Domee Shi valde hon den här staden som bakgrund för sin film eftersom det var hennes hemstad.[4]
 • Shi erkände att hon hade kul att överraska sina andra filmskapare med lite extra kanadensisk trivia och lingo också. , som att lägga till Loonies och
 • Toonies (kanadensiska mynt) i manuset eller toque (det kanadensiska ordet för en liten mössa) för att beskriva hatten som Mei bär.
 • Detta är den femte Pixar-filmen har en kvinnlig huvudperson efter Brave, Inside Out, Finding Dory och Incredibles 2.
 • Detta är den fjärde Pixar-filmen som har ett partitur komponerat av en icke-återkommande kompositör efter Brave (som hade dess partitur komponerad av Patrick Doyle), Soul (som fick sitt partitur komponerad av Trent Reznor, Atticus Ross och Jon Batiste) och Luca (som fick sitt partitur komponerat av Dan Romer).
 • Därmed markerar den också Ludwig Göranssons första musikpartitur i en animerad långfilm, efter att han tidigare gjort mål med Walt Disney
 • Animation Studios kortfilm, Inn är Workings och producerar låtar för DreamWorks Animations Trolls World Tour.
 • Detta är den sjätte Pixar-filmen som inte utspelar sig i USA, efter Luca, Finding Nemo, Ratatouille, Brave och Coco.
 • I Luca finns det ett italienskt skivomslag i Giulias sovrum där det står “4*Villaggi”, en referens till pojkbandet 4*Town i filmen.
 • Sandra Ohs tredje teatraliska animerade film , efter Netflixs Over the Moon och Raya and the Last Dragon.
 • Detta är Sandra Ohs fjärde Disney-film, efter The Princess Diaries, Mulan II och Raya and the Last Dragon.
 • Detta är den åttonde Pixar-filmen som får ett barn som huvudperson efter Dot från A Bug’s Life, Nemo från Finding Nemo, Dash från
 • The Incredibles, Russell från Up, Riley från Inside Out, Miguel från Coco , och Luca från Luca.
 • Detta är den fjärde Disney-animerade filmen som släpps den 11 mars, efter Nalle Puhs många äventyr, Nausicaä i vindens dal, en d Mars Needs Moms.
 • Enligt Shi var filmen inspirerad av anime, nämligen Fruits Basket och Ranma 1/2. Den hämtar också inspiration från Studio Ghibli-filmer.
 • Shi förklarade i en intervju att en av hennes riktiga vänner inspirerade karaktären Abby Park.
 • Detta är den första Pixar-filmen som körs 107 minuter.
 • Detta är den tredje Pixar-filmen med en protagonist som bär glasögon efter Carl Fredricksen från Up och Joe Gardner från Soul, den är också den första av sådana med en kvinnlig glasbärare i huvudrollen .
 • Enligt Shi utspelar sig filmen i samma universum som Toy Story-serien.[5]
 • Detta är den tredje Pixar-filmen som inte har John Ratzenberger, efter Soul och Luca.
 • Detta är James Hongs fjärde biosläppta animerade film utanför Kung Fu Panda-serien efter Mulan (1998), Sherlock
 • Gnomes, and Abominable, varav den förstnämnda är ännu en Disney-film.
 • Mei är inte den enda personen som kan förvandlas till en röd panda. Hennes mamma kan också förvandlas till en röd panda, vilket avslöjas i den grafiska romanen som släpptes före filmen. Filmen avslöjar också att hennes mostrar och mormor, såväl som flera förfäder, också kan förvandlas till röda pandor.
 • Detta är Pixars fjärde film som släpps under vårsäsongen efter Finding Nemo, Up och Onward.
 • Taken i den här filmen är formade som röda pandaöron.
 • En dokumentär som heter Embrace The Panda: Making Turning Red släpptes på Disney+ samma dag (11 mars 2022) Turning Red släpptes.
 • Som nämnts i vissa artiklar gör den berömda The Voice-stjärnan Anne-Marie en cameo i den brittiska versionen av filmen.
 • Kända popkulturlåtar som “Cha Cha Slide” av DJ Casper och “Bootylicious” av Destiny’s Child hörs i filmen.
 • Det fiktiva pojkbandet 4*Town är inspirerat av verkliga pojkband som Da-ice och BTS.
 • li>
 • En del artiklar har också visat att fansen har övertygat om att den populära sångaren Jimin inspirerade Tae Young-karaktären, eftersom Jimin har en kärlek till djur på samma sätt som Tae Young gör.
 • Enligt “Making Of” video hade filmen olika utvecklingsnamn, några av de ordleksbaserade titelsorterna. Sådana exempel inkluderar: Notorious RPG (Red Panda Girl), My Neighbour Toronto, PMS (Panda Mayhem Syndrome), Girl In Red, Panda Prime, Anything But Red, Big Deal och Fei-Fei/Fei Li and A Panda.
 • Mycket som hur Enrico Casarosa baserade Luca på hans barndom i Italien, baserade Domee Shi detta på sin egen barndom när hon växte upp i Kanada och att Ming Lee var baserad på sin egen mamma. Till och med scenen där Mei fångar Ming som spionerar på henne i skolan är baserad på en personlig upplevelse.
 • Som märkt i en jämförelsekonceptkonst är Ming Lee mycket större än sin man, Jin Lee.
 • Detta är den första Pixar-filmen där Disneys öppningslogotyps standardmusik inte ersattes sedan Cars 3 2017. Alla Pixar-filmer mellan Coco och Luca spelade olika musik över Disney-logotypen.
 • Detta är den trettonde animerade Disney-filmen som har den fullständiga avslutande Disney-logotypen efter Finding Dory, Moana, Cars 3, Coco, Incredibles 2,
 • Toy Story 4, The Lion King, Frozen II, Soul, Raya and the Last Dragon, Luca och Encanto.
 • Priya kan vara HBTQ+, enligt de lokala nyheterna, och scenen där hon dansar slåss mot en punkrockkvinna med rosa hår.
E-mail: hi@familyfully.com