E-mail: hi@familyfully.com

Mulan (1998)

Sammanfattningar
För att rädda sin far från döden i armén går en ung jungfru i hemlighet i hans ställe och blir en av Kinas största hjältinnor i processen.

Denna återberättelse av den gamla kinesiska folksagan handlar om historien om en ung kinesisk jungfru som får veta att hennes försvagade och halta far ska kallas in i armén för att bekämpa de invaderande hunnerna. Eftersom hon vet att han aldrig skulle överleva krigets påfrestningar i hans stat, bestämmer hon sig för att dölja sig och gå med i hans ställe. Okänd för henne är hennes förfäder medvetna om detta och för att förhindra det beordrar de en liten skamfilad drake, Mushu, att gå med henne för att tvinga henne att överge sin plan. Han håller med, men när han träffar Mulan får han veta att hon inte kan avskräckas och bestämmer sig därför för att hjälpa henne i de farliga tiderna som väntar.
—Kenneth Chisholm

Mulan är en flicka, det enda barnet i hennes hedrade familj. När hunnerna invaderar Kina kallas en man från varje familj till vapen. Mulans pappa, som har ett gammalt sår och inte kan gå ordentligt, bestämmer sig för att kämpa för sitt land och sin familjs ära trots att det är klart att han inte kommer att överleva ett fiendemöte. Mulan, som precis blivit avvisad av matchmakern för att hon hade sett henne brinna, bestämmer sig för att bevisa att hon är värd något och stjäl bort för att passa sin fars plats i den kinesiska armén. Hon ber till sin familjs förfäder om skydd och tur innan hon lämnar som man i sin fars rustning med sin familjs häst. Förfäderna vaknar och bestämmer sig för att skicka Mushu, en liten vanhedrad drake, för att hjälpa Mulan i hennes strävan. Veckor senare har Mulan och de andra trupperna överlevt träningslägret och är på väg norrut för att stoppa hunnerna. Efter att ha blivit upptäckt och förföljd av fienderna tvingar en återvändsgränd i bergen Mulan att komma på en idé. Men då kommer hennes riktiga kön inte längre att vara en hemlighet. Hon bestämmer sig för att riskera allt för att rädda Kina.
—Julian Reischl

Familjens enda barn, tomboy Mulan, misslyckas med att uppfylla en kinesisk flickas traditionella plikt som önskvärt brud. När imperiet mobiliserar en man från alla familjer för att bekämpa de invaderande hunnerna, fruktar Mulan att hennes far, en hedervärd veteran, inte längre orkar slåss och går med i hans ställe och maskerar sig som den fiktiva sonen Fa Ping. Förfäderna utser den mäktiga stendraken som hennes magiska beskyddare, men bara den ivriga drakebarnet Mushu går faktiskt. Ping tilldelas general Li sons kapten Fa Lis träningsenhet. Han gör ett fantastiskt jobb med att förbereda bondrekryterna, men ändå är det bara Mushu och turmormor som har gett Mulan omkull mandarinrådgivarens negativa rapport. När de når fronten har hunnerna redan utplånat den reguljära armén. Nu måste nybörjarföretaget rädda Kina eller gå hederligt under.
—KGF Vissers

Spoilers
Sammanfattningen nedan kan ge bort viktiga intrigen.

Sammanfattning
Under Han-dynastin i det forntida Kina misslyckas den legendariska muren med att hålla borta den ökända hun-armén och deras hänsynslösa ledare, Shan Yu (Miguel Ferrer). Larmet slås och kejsaren (Pat Morita) anförtror general Li (James Shigeta) att mobilisera en armé för att skydda Kina. Den vise kejsaren påminner generalen om att “en man kan vara skillnaden mellan seger och nederlag.”

Fa Mulan (Ming-Na Wen), tonårsdottern till den välmående bonden Fa Zhou (Soon-Tek Oh) , förbereder sig nervöst för sitt möte med byns matchmaker (Miriam Margolyes). Även om Mulan är smart och godhjärtad, är hon en tomboyish klutz som har liten tilltro till hennes förmåga att bli en balanserad och värdig brud. Efter att ha rusat igenom sina morgonsysslor träffar hon sin mamma, Fa Li (Freda Foh Shen) och mormor (June Foray) i stan och badar och klär på sig innan hon sällar sig till de andra tjejerna hemma hos matchmakern (”Hedra till oss alla”) . Mulans excentriska mormor insisterar på att Mulan ska ta med sig en levande syrsa för lycka, men insekten flyr ur sin bur och skapar förödelse på mötet. Mulan anses vara en skam och får höra att hon aldrig kommer att ge heder åt sin familj. Djupt skamsen återvänder Mulan hem och beklagar att hon inte är den dotter hennes föräldrar förtjänar (“Reflektion”). Hennes far tröstar henne dock med metaforen att körsbärsblomningen sent att blomma kan vara den vackraste av alla.

Kejsarens självbelåtna rådman, Chi Fu (James Hong) anländer till Mulans by för att utarbeta en sådan. man från varje familj för den kejserliga armén. Mulan ser i rädsla på när unga män kallas fram för att ta emot deras order, i vetskap om att hennes åldrande och svaga far också kommer att kallas upp, eftersom han är den enda manliga medlemmen i Fa-familjen. När Fa Zhou tillkallas av Chi Fu, vädjar Mulan om att hennes far ska ursäktas från strid, eftersom han redan är en veteran och lider av ett skadat ben. Fa Zhou tillrättavisar henne för hennes inblandning och insisterar på att han ska gå till träningsläger nästa dag med de andra soldaterna. Mulan vet att hennes pappa kommer att dö om han sätts i strid igen, och fattar ett desperat beslut. Efter att hennes föräldrar har somnat klipper hon håret kort, tar på sig sin fars rustning och tar hans utkastinformation innan hon rider ut till lägret i hans ställe. Fa Zhou och Fa Li vaknar och upptäcker med fasa att deras dotter har lämnat för att gå med i armén. De kan inte gå efter henne, eftersom att utge sig för att vara en soldat är ett dödligt brott, och Mulan skulle avrättas om hennes identitet avslöjades. Farmor Fa ber till sina förfäder att skydda Mulan.

I det lilla templet på Fas egendom vaknar förfädernas andar för att diskutera vad de ska göra med Mulan. Draken Mushu (Eddie Murphy), en vanärad före detta väktare, skickas för att väcka den stora stendraken, den mäktigaste väktaren, för att föra hem Mulan säkert. Medan Mushu grinigt försöker väcka statyn genom att ringa en ceremoniell gongong, förminskar Mushu den av misstag till spillror. Han lyckas dölja detta missöde för förfäderna och möter Cri-Kee, den “lyckliga” syrsan som hade följt med Mulan till matchmakern. De två bestämmer sig så småningom för att själva gå efter Mulan. Mushu planerar att hjälpa Mulan att utmärka sig i armén och på så sätt tjäna tillbaka sin plats bland förfäderna som väktare.

När Kina fortsätter att förbereda sig för krig, rider Shan Yu och hunnerna snabbt genom vildmarken mot stad. Hunnsoldater fångar två kejserliga scouter, och Shan Yu instruerar dem hånfullt att säga till kejsaren att skicka sina bästa trupper för att slåss mot hunnerna. Som resonerar att det bara krävs en man för att leverera ett meddelande, låter Shan Yu en av scouterna avrättas.

Mulan anländer till utkanten av träningslägret, livrädd för sin uppgift och uppgiven berättar hon för sin häst, Khan, att det skulle krävas ett mirakel för att hennes plan skulle fungera. Mushu och Cri-Kee dyker upp som på kö, och Mushu presenterar sig felaktigt som en pålitlig väktare som skickats av hennes förfäder och lovar att hjälpa henne att bli en modellsoldat. Mulan går blygt in i lägret och, efter Mushus bisarra instruktioner om hur man utger sig för att vara och interagera med män, orsakar han oavsiktligt ett bråk. Rackusen dämpas av kapten Li Shang (BD Wong), son till general Li, som utsågs av sin far att träna de nya trupperna medan Li tar sin armé för att skydda den kejserliga staden. Shang är föga imponerad av de slarviga nyrekryterna, särskilt den tafatta Mulan, som presenterar sig själv som “Ping”, Fa Zhous föga sedda son.

Nästa morgon börjar träningen för fullt. Detta är särskilt upprörande för Mulan eftersom hennes medsoldater fortfarande är arga på henne för kampen i hela lägret föregående dag. Ingen av rekryterna är särskilt skicklig eller atletisk, men Shang visar sig vara en flitig tränare (“I’ll Make A Man Out of You”). Trupperna förbättras stadigt, och Mulan löser sig till slut genom att vara den första soldaten att erövra den till synes omöjliga uppgiften Shang ställde dem på deras första dag. Trupperna hade belastats med tunga armvikter och uppmanats att hämta en pil från toppen av en enorm trästolpe. Mulan, efter lite försök och misstag, använder skickligt vikterna till sin fördel, skalar staven och når pilen. De andra trupperna börjar värma upp till “Ping”, särskilt sura Yao (Harvey Fierstein), fåniga Ling (Gedde Watanabe) och enorma men milda Chien-Po (Jerry Tondo). Mulan har allt svårare att hålla sitt kön hemligt, speciellt eftersom männen alla badar tillsammans i en närliggande sjö. Mushu uppmanas att ge distraktioner när Mulans identitet är i omedelbar fara att bli upptäckt. Shan Yu planerar att flytta sin armé genom ett bergspass, som är den snabbaste vägen till den kejserliga staden. Även om han fastställer att general Li och hans armé redan bevakar passet, leder Shan Yu med tillförsikt hunerna att slåss mot de kejserliga trupperna.

Chi Fu, kejsarens råd, har stannat kvar i Shangs läger för att sammanställa en rapport på de nya trupperna. Även om soldaterna framgångsrikt har genomfört träningen, förblir Chi Fu inte imponerad och beter sig oförskämt mot kapten Shang. Mushu fortsätter sin plan att förvandla Mulan till en krigshjälte, och låter Cri-Kee förfalska ett brev från general Li, där han begär reservtrupper vid bergspasset. Listen fungerar, och Shang marscherar ut trupperna ur lägret dagen efter. Under sin vandring håller Mulans vänner humöret uppe genom att dagdrömma om sina ideala kvinnor (“A Girl Worth Fighting For”), men deras optimism är kortvarig. När de når bergspasset finner de byn raserad och general Li och hela hans pluton slaktade. Shang är chockad och bedrövad över sin fars död, men är desto mer fast besluten att hindra Shan Yu från att nå staden och kejsaren.

När Mulan, Shang och trupperna går fram genom de snöklädda bergen Mushu skjuter av misstag av en kanon och ger bort sin position. Hunnerna attackerar omedelbart, och det är uppenbart att de är betydligt fler än soldaterna. När den huniska armén anfaller mot dem, instruerar Shang Yao att rikta sin sista kanon mot Shan Yu. Fastän nu i direkt strid med Hun-ledaren själv, sveper den snabbtänkta Mulan kanonen och avfyrar den mot bergssidan, vilket orsakar en enorm lavin som begraver Shan Yu och resten av hunerna. Soldaterna springer för säkerhets skull, och Shang och Mulan undviker knappt att falla ihjäl över en klippa. Shang tackar Mulan för att han räddade deras liv och får hennes läkarvård för en skada hon ådrog sig från Shan Yus svärd. När hon är medvetslös i sjukvårdens tält, upptäcks Mulans kön och hon kastas ut till resten av trupperna. Chi Fu pressar Shang att avrätta Mulan omedelbart, men Shang, trots att han är arg på Mulan för hennes bedrägeri, vägrar att döda henne. Han beordrar trupperna att marschera vidare och lämnar Mulan i bergen med sin häst och förnödenheter.

Mulan säger eländigt till Mushu att det var ett misstag att gå in i armén, och att hon var ödesdigert att vanära sin familj. Mushu erkänner slutligen att han inte skickades av förfäderna, och att hans uppdrag var själviskt att få tillbaka sitt jobb. Till och med Cri-Kee erkänner att han inte är en riktigt lycklig cricket. De är alla på väg att ge upp hoppet när de upptäcker att Shan Yu och många av hunerna hade överlevt lavinen och håller på att dyka upp ur snön. Mulan, Mushu, Khan och Cri-Kee rusar till den kejserliga staden för att varna för den kommande attacken.

I staden hyllas kapten Shang och hans trupper som hjältar för att de besegrat hunnerna. Även om de är omgivna av jublande medborgare är Shang, Yao, Ling och Chein-Po märkbart uppgivna. Mulan, som presenterar sig själv som en kvinna igen, konfronterar Shang under deras segerparad och berättar för honom vad hon såg i bergen. Shang avfärdas här som en lögnare, och medlemmar i folkmassan är döva för Mulans ord. På slottets trappa börjar kejsaren ett tacktal till den kinesiska armén, men hunska soldater hade slagit Mulan till staden och maskerat sig som medlemmar i paraden. Till folkmassans fasa kommer hunnerna fram och griper kejsaren, bär honom in i palatset och spärrar dörrarna. Shang, Yao, Ling och Chien-Po känner till Mulans förmåga att lösa problem och vänder sig till henne för en räddningsplan. Med alla utom Shang maskerade sig som konkubiner, infiltrerar de palatset och attackerar hunnerna som vaktar kammaren där kejsaren fördes in. Shan Yu hotar att döda kejsaren om han vägrar att böja sig för honom och acceptera honom som Kinas nya ledare. Kejsaren vägrar stoiskt och Shan Yu förbereder sig för att slå till, men Shang hoppar till handling precis i tid. När Shang och Shan Yu slåss bär Chien-Po kejsaren i säkerhet. Mulan drar sedan till sig Shan Yus uppmärksamhet genom att bevisa att hon är soldaten som startade lavinen, och lockade honom till taket av palatset för en sista kamp. Mushu, beväpnad med en enorm fyrverkeraket, skjuter upp sig mot Shan Yu. När hun-ledaren sprängs i spillror i en färgstark utställning, hamnar Mulan och Mushu i säkerhet på palatstrappan.

När kaoset avtar, utskäller Chi Fu Mulan för hennes handlingar. Shang försvarar henne argt tills kejsaren dyker upp. Han förklarar för Mulan att hon, trots hennes bedrägeri, har räddat hela nationen Kina. I den ultimata uppvisningen av respekt, bugar kejsaren för Mulan, liksom de otaliga människorna i publiken. Han erbjuder sedan Mulan en plats i sitt råd (till Chi Fus chock), men Mulan avböjer respektfullt och uttrycker sin önskan att återvända hem. Kejsaren ger här sin medaljong och Shan Yus svärd som gåvor för att hedra Fa-familjen.

Tillbaka på Fa-godset är Fa Zhou överlycklig över sin dotters återkomst. Även om Mulan ger honom kejsarens vapen och Shan Yus svärd, kastar han de ovärderliga gåvorna åt sidan och omfamnar henne och försäkrar henne att hon själv är den största äran för deras familj. Kapten Shang anländer strax efteråt, lämnar tillbaka hjälmen som Mulan lämnade efter sig, och accepterar obekvämt men glatt Mulans inbjudan att stanna på middag. Mushu har äntligen återställts till förmyndarstatus i familjens tempel. Mulan tackar honom för hans hjälp i hennes äventyrliga plan, och förfäderna firar att Fa-familjen är komplett igen.

E-mail: hi@familyfully.com