E-mail: hi@familyfully.com

Lejonkungen och andra lejonmyter

Det finns inget kungslejon och de lever inte i djungler.

Från det nemeiska lejonet som dödats av Hercules till Maahes, den egyptiska krigsguden med lejonhuvud, tidlös bild av ett lejon har inspirerat myter över hela världen. Tillsammans med artens huvudroller i mänskliga legender har lejonet samlat på sig några egna myter genom åren. Här är några av dessa långa berättelser och sanningen bakom myterna.

Det finns ingen “Lejonkungen”
Trots vad Disneys klassiska film skulle få dig att tro, stolthet har inte en Mufasa eller Simba som ansvarar för alla andra lejon (eller alla andra afrikanska djur för den delen). I stället för en kung eller drottning lever lejon i ett jämlikt samhälle utan rangordning.

Kungen av en trädlös djungel
Lions har erhållit titeln “Kungen av djungeln’. Titeln är dock lite missvisande eftersom lejon faktiskt inte lever i djungler (och som vi fick reda på tidigare, de har inga kungar!). Deras livsmiljöer inkluderar buskmark, gräsmarker, savanner och klippiga kullar, men inte djungler. Det här är ett enkelt fall av förlorad översättning.

Ordet djungel har sina rötter är det hindiska ordet ‘jangle’ som betyder skog eller ödemark – det senare kan lätt appliceras på en savann. Lejonets andra titel “King of bests” kommer inte att ifrågasättas här. Om du vill utmana det, vänligen ta upp saken med ditt närmaste lejon.

Albi-NO
Vita lejon har betraktats som heliga djur över hela Afrika och det finns en vanlig missuppfattning att de är albinos. Medan albinolejon existerar, är vita lejon en separat undergrupp av lejon. Vita lejon har en regressiv mutation som kallas leucism och det betyder att de har en minskad volym melanin – pigmentet som styr färgen på lejonets päls och ögon. Faktum är att ögonens färg är sättet att skilja mellan vita lejon och albinolejon. Vita lejon har blå ögon medan albinolejon har en röd eller rosa färg.

Man betyder framgångsrik hane
En lejons man brukar ses som ett sätt att beräkna den sexuella dragningskraften av ett lejon till potentiella kompisar. Ju mer voluminös man är, desto större attraktionskraft har hanen. Men nya bevis motbevisar detta som en universell regel. Manlösa lejonhanar i Tsavo visade sig kunna attrahera kompisar såväl som att framgångsrikt kunna försvara ett territorium mot andra hanar. Manar betyder inte alltid man också. Manlejoninnor har observerats, särskilt i Okavangodeltat i Botswana. Dessa lejoninnor ägnar sig åt aktiviteter som normalt förknippas med lejonhanar och har större sannolikhet att vara infertila.

Dra sin egen vikt
Den vanliga uppfattningen om ett lejonstolthet är att lejonhonor gör all jakt. Emellertid tyder nya bevis på att det inte är helt sant. Lejoninnans primära roll är att jaga, medan lejonet vaktar territoriet, men lejon kan jaga själva. Inte bara det, men forskning tyder på att framgångsfrekvensen för båda könen är ungefär lika stor.

En lejoninna går framför en flock bufflar på gräsmarker
Det är inte alltid lejoninnorna som gör jakten. © Louis Rummer-Downing | BBC NHU 2018
Utvald bild © Marie-Ange Ostré | Getty

Dela:
INSPIRATION
MER SÅ HÄR

Vad hände med lejonen från dynastierna?
KONSERVATION • ARTIKEL

Vad hände med lejonen från dynastierna?
Lejon attackerade av hyenor

E-mail: hi@familyfully.com